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INTERPRETATION IC 135-2010-4 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2010 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: July 16, 2012 

 
Request from:  Carl Neilson (cneilson@deltacontrols.com), Delta Controls, 17850 56th Ave., 
Surrey, BC V3S 1C7.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE 135-2010, Clauses 5.2.1.2, 6, 6.4.4 and 6.6.3.5, as well as Table 6.1, relating to 
router requirements. 
 
Background:  The standard does not make any explicit statements as to whether, or not, a router 
is required to be capable of routing the maximum sized NPDU between any two directly 
connected networks. 
 
In describing the maximum conveyable APDU, Clause 5.2.1.2 states: 
 

(b) the maximum APDU size conveyable by the internetwork to the remote device, 
which is constrained by the maximum NPDU length permitted by the data links used by 
the local, remote, and any intervening networks, as specified in Clause 6; 

 
Similarly in, in Clause 6, the standard discusses the restrictions on NPDU size. The last 
paragraph of Clause 6 states: 
 

Another common network layer function is message segmentation and reassembly. To 
obviate the need for these capabilities at the network layer, BACnet imposes a limitation 
on the length of the NPDU in messages passed through a BACnet router. The maximum 
NPDU length shall not exceed the capability of any data link technology encountered 
along the path from source to destination. A list of the maximum NPDU lengths for 
BACnet data link technologies is given in Table 6-1. 

 
These statements allow for the generation of messages of the maximum NPDU length permitted 
on a data link as defined in the standard; it does not make any allowance for routers that do not 
support the maximum for data links not defined in the standard. 
 
Related to the question of routing of the largest messages supported by a data link, is the receipt 
and processing of the largest messages supported by a data link. Clause 6.6.3.5 and 6.4.4 indicate 
that a Reject-Message-To-Network with reason 4 is to be returned when a message is too large to 
route to the next data link en route to its destination.  No language indicates that a router shall be 
capable of receiving all NPDUs in the valid size range for the data link.   
 
Interpretation No.1:  Routers shall support the routing of the largest NPDUs between any two 
directly connected networks. For example, if a router supports 1 BACnet/IP port and 1 MS/TP 
port, it shall support the routing of 501 octet NPDUs between these two networks. 
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Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes. 
 
Comments:   The router shall support routing the largest NPDU supported by the directly 
connected datalinks involved. 
 
Interpretation No.2:  Routers shall be capable of receiving the largest NPDU transmittable on 
directly connected data links even if they are not routable to any other directly connected data 
link or are too large for the router's application layer so as to allow for the returning of 
appropriate Reject-Message-To-Network messages. (In this context "receive" means the ability 
to detect properly formed messages that are too large to route or process; it does not imply the 
ability to receive and store the complete message). 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  Yes 
 
 


